Biografija

Dejan Vunjak je bil rojen leta 1993 na Ptuju. Glasba mu je bila praktično položena v zibelko, saj je njegov oče Branko Jovanovič Vunjak, legendarni glasbenik, ki je prepeval pod imenom Brendi, prav v času njegovega rojstva s pop skupino Don Juan polnil koncertna prizorišča in igral množicam v Prekmurju. Glasbeno zelo dejavna je bila tudi družina Žibrat, od koder izhaja Dejanova mama Danica. Dejan je tako bil že od malih nog v družbi največjih slovenskih glasbenikov. Že kot triletni fantič je bil najbolj vesel, ko je z mamo in starejšo sestro Tino odšel na očetov nastop, saj ga je oče vedno povabil na oder in skupaj sta zapela navihano pesem Najlepše so kelnarce.

Svoj prvi vokalni studijski posnetek je Dejan posnel leta 2000 v studiu RTV. Zapel je naslovno skladbo za takrat priljubljeno mladinsko TV serijo Pepi ve vse (režija Tugo Štiglic, scenarij Jelka Ribarič). Serija je bila leta 2003 nominirana za Stopovega viktorja. V seriji pa Dejan ni samo prepeval, pač pa tudi igral. Ob boku izjemnega igralca Janeza Škofa je nastopil v vlogi Mihca, Pepijevega radovednega nečaka.

To pa ni bila njegova edina igralska preizkušnja. Dejan je s svojo igro, prisrčnostjo in spontanostjo navdušil tudi druge ustvarjalce serij in osvojil srca številnih gledalcev. Leta 2004 ga je Televizija Slovenija ponovno povabila k sodelovanju. Nastopil je na podelitvi Ježkovih nagrad na odru SNG Maribor, ki jo je vodila Miša Molk. Zaigral je v skeču Dese Muck in v vlogi fantka po imenu Tonček ponovno navdušil. V skeču je Dejan zaigral skupaj s številnimi uveljavljenimi igralci, kot so Jure Ivanušič, Mirjam Korbar in Nataša Tič Raljan, ki je tistega leta Ježkovo nagrado tudi prejela.

Z nastopom v skeču in svojo energijo je Dejan pritegnil pozornost soigralca Jureta Ivanušiča, ki ga je povabil k snemanju tematskega televizijskega kviza Lepo je biti Mozart (produkcija Televizije Slovenija). V glasbeno-razvedrilnem kvizu je Dejan zaigral Beethovnovega nečaka Karla.

Televizija, kamere, petje in igra so Dejana tako prevzeli, da se je leta 2005 udeležil avdicije za mladinski film Temna stran lune (režija Franc Arko, produkcija Televizija Slovenija). Med 150 kandidati je bil izbran za vlogo osnovnošolca Bora, enega od štirih prijateljev glavnega igralca. V filmu je v vlogi učiteljice nastopila igralka Pia Zemljič.

Njegova igralska pot se je nadaljevala v filmu Distorzija, posnetem po knjižni uspešnici pisatelja Dušana Dima o življenju in odraščanju sodobnih najstnikov v Ljubljani.

Tekom otroštva je Dejan spoznaval različne umetniške zvrsti. Sodeloval je tudi z nekaterimi slovenskimi velikani igralstva (Jernej Šugman), pesništva (Tone Pavček), slikarstva (Zmago Modic), fotografije (Arne Hodalič), opere (Branko Robinščak), stripa (Miki Muster), glasbe (Eva Hren), kiparstva (Dragica Čadež), arhitekture (Janez Suhodolc), plesa (Matjaž Farič) in proze (Primož Suhodolčan).

Zgodba zase in kot pravi Dejan, tudi najlepša in najbolj zanimiva izkušnja, ki jo je doživel kot mladenič, pa je bil nastop na velikem in do zadnjega sedeža razprodanem odru Hale Tivoli. 7. decembra leta 2008 je zaigral v spektakularnem muzikalu Briljantina. Režirala ga je svetovno priznana plesna pedagoginja in koreografinja Mojca Horvat. Igral je razposajenega in radovednega Sonniya, najmlajšega v fantovski druščini. V vlogi je neizmerno užival, v predstavi pa sta zaigrala tudi njegova sestra (v vlogi Marty) in njegov legendarni oče – Brendi (v vlogi Vinniya Fontaneja). Skupni nastop treh članov družine Vunjak je Dejanu še danes v veliko čast, veselje in ponos.

Dejan je glasbeno znanje začel pridobivati že zelo zgodaj. V mali šoli je očeta in mamo prosil, naj ga vpišeta v glasbeno šolo, ki jo je že obiskovala njegova sestra. Ona je igrala klavir in violino, sam pa si je želel igrati bobne in ostala tolkala. Nižjo glasbeno šolo na tolkalih je končal v Glasbeni šoli Grosuplje pod mentorstvom profesorja in akademika Francija Kreuha. Ob tem se je štiri leta učil tudi igranja na kitaro pri profesorici Barbari Doblekar. Bil je član pihalnega orkestra Glasbene šole Grosuplje, ki je pod taktirko akademika Boštjana Dimnika pripravljal velike koncerte v ljubljanski Filharmoniji. Med drugim so izvajali filmsko glasbo (Levji kralj, Pirati s Karibov …) in spremljali številne znane operne in pop izvajalce. Dejan je z orkestrom nastopil tudi na jubilejnem koncertu skupine Katrinas z Rokom Golobom (Televizija Slovenija). Široko glasbeno znanje, izkušnje in rutino Dejan še danes pripisuje članstvu v orkestru.

Glasbena pot ga je nato vodila na Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani, ki ga je uspešno zaključil leta 2021. Z maturo in odlično opravljenimi sprejemnimi izpiti se je vpisal na Akademijo za glasbo Univerze v Ljubljani, smer tolkala. Njegova želja je, da bi študij uspešno zaključil in postal akademski glasbenik ter profesor tolkal.

V srednji šoli, med letoma 2009 in 2010, je bil član znane glasbene zasedbe Balkan Boys, ki jo je ustanovil njegov sošolec, mlad trobentar Rok Nemanič. V skupini je bilo sprva sedem članov, dva tolkalca, dva harmonikarja in štirje pihalci. Preigravali so etno /folk balkanske tuje in lastne avtorske skladbe. Leta 2010 so se z odličnim nastopom slovenski javnosti predstavili v televizijski oddaji Slovenija ima talent (POP TV).

S svojo odličnostjo, profesionalnostjo, temperamentom, celostno vizualno podobo in izbrano glasbeno zvrstjo so fantje zasedbe Balkan Boys navdušili tudi Dejanovega očeta Brendija. Ta jih je finančno podprl in nadobudnim glasbenikom pomagal uresničiti mladostniške sanje. Po zaslugi Brendija so fantje posneli prvi studijski posnetek, in sicer singel z naslovom From Zabledam.

Dejan je že zelo zgodaj vedel, da si nekoč želi zaigrati tudi v ansamblu svojega popularnega očeta Brendija. Želja se mu je uresničila, ko je dopolnil osemnajst let. Oče Brane – Brendi ga je v svoj spremljevalni ansambel Za hec in veselje povabil za bobnarja. Kot nov član zasedbe je Dejan krstno nastopil na silvestrski večer leta 2010. Leto pozneje je z očetom še nekajkrat stal na velikih odrih, tudi na Brendijevem jubilejnem koncertu. Na žalost pa Dejanovo veselje ni trajalo dolgo. Kruta usoda mu je vzela ljubega očeta, najboljšega prijatelja, učitelja, največjega glasbenega vzornika in legendo – Brendija. Ta je bil, tako kot ob Dejanovem rojstvu, sredi nastopa, ko mu je za vedno zastalo veliko in z vrednotami prežeto dobrovoljno srce.

Dejana je življenje čez noč postavilo na preizkušnjo. Za vedno je odšel steber njegove družine, človek, vreden vsega spoštovanja, predvsem pa njegov največji vzornik, zato je na življenje že zelo mlad začel gledati drugače. Soočil se je z minljivostjo in se bolj kot kadarkoli prej zavedal, da so v življenju najpomembnejši trenutki, ki jih preživimo z najbližjimi.

Dejanova naslednja prelomnica je bil nastop v novoletni televizijski oddaji Na zdravje na silvestrovo leta 2011. Da bi počastili spomin na Brendija, je Jože Potrebuješ Dejana povabil, da v duetu z Domnom Kumrom v oddaji zapoje pesem Ona sanja Pariz. Gledalci in poslušalci so obnemeli … Dejanov glas, prezenca in nastop so bili na las podobni Brendijevim. Posnetek nastopa je bil na različnih spletnih portalih v prvih mesecih leta 2012 največkrat klikan video.

Nastop je bil prelomnica za Dejanovo samostojno glasbeno pot, ki je še danes usmerjena v negovanje in ohranjanje očetove glasbene zapuščine. In tako bo tudi ostalo. Svojo spremljevalno glasbeno skupino je Dejan zato poimenoval Brendijeve barabe. Sam je glavni vokalist in kitarist, v zasedbi pa sta tudi klaviaturist in spremljevalni vokalist Dušan Zore ter basist Jaka Okorn, Dejan je z obema že igral v Brendijevi zasedbi. Ansamblu sta se na novo pridružila še harmonikar in spremljevalni vokalist Nejc Kastelic ter bobnar Tilen Zakrajšek. Svojim glasbenim prijateljem v zasedbi Dejan povsem zaupa in se nanje zanese. Pravi, da so zanj edini, s katerimi je takoj, ko stopi na oder, brez dvoma jasno, da bo lahko užival, obenem pa pripravil odlično zabavo za občinstvo.


Poleg glasbenih dosežkov, leta 2016 je izdal tudi svoj avtorski album z naslovom Želim, želim, je Dejan dokazal, da se odlično znajde tudi na plesnem parketu. S soplesalko Tadejo Pavlič je leta 2017 zmagal v prvi sezoni najbolj gledanega plesnega šova pri nas – Zvezde plešejo (POP TV).