Splošni pogoji poslovanja

Podatki o podjetju:

MANDARINA Produkcija in založništvo d.o.o., Šmarje Sap
Trdinova cesta 14
1293 Šmarje-Sap
Davčna št.: SI36752517
Matična št.: 5340799000

Telefon: + 386 41 614 503
E-mail: info@dejanvunjak.si

Upravljalec spletnega mesta dejanvunjak.si je podjetje s podatki kot so navedeni zgoraj, in katero je tudi ponudnik storitev e-poslovanja (v nadaljevanju tudi dejanvunjak.si oziroma prodajalec).

Splošni pogoji poslovanja določajo delovanje spletne trgovine dejanvunjak.si, pravice in obveznosti uporabnikov in trgovine ter urejajo poslovni odnos med dejanvunjak.si in kupcem.

Kupca zavezujejo splošni pogoji poslovanja (ali »splošni pogoji«), ki so veljavni v trenutku nakupa, t.j. ob oddaji spletnega naročila. Uporabnik je ob oddaji naročila vsakič posebej opozorjen na splošne pogoje poslovanja in z oddajo naročila potrdi svojo seznanjenost z njimi.

V delu kjer ti splošni pogoji implementirajo obvezne določbe zakonskih in/ali podzakonskih aktov, ki urejajo varstvo potrošnikov, se tako implementirane določbe uporabljajo samo za urejanje odnosov med prodajalcem in kupci v vlogi potrošnikov. Za preostale kupce veljajo splošna pravila in obveznosti, ki jih ureja vsakokrat veljavna zakonodaja ter določbe teh splošnih pogojev, ki niso posledica obveznega varstva potrošnikov.

Vrste uporabnikov

Z registracijo v spletni trgovini https://dejanvunjak.si/ postanete član spletne trgovine dejanvunjak.si. Pravico do nakupa v spletni trgovini dejanvunjak.si pridobita tako član kot gost (v nadaljevanju tudi uporabnik):

 • član je vsak že obstoječ registriran uporabnik spletne trgovine,
 • gost je vsak, ki opravi hitri nakup in se pred in med nakupom ne registrira.

Ob registraciji v spletni trgovini pridobi uporabnik svoje uporabniško ime, ki je enako njegovemu e-poštnemu naslovu, ter geslo. Če želi uporabnik svoj e-naslov ali geslo spremeniti, lahko to stori kadarkoli v svojem uporabniškem profilu.

Dostopnost informacij

Dejanvunjak.si se zavezuje, da bo uporabniku vselej zagotovil naslednje informacije:

 • identiteto podjetja (ime in sedež podjetja, matična številka, ID za DDV)
 • kontaktne podatke, ki uporabniku omogočajo hitro in učinkovito komunikacijo (e-pošta, telefon)
 • bistvene značilnosti blaga oziroma storitev (vključno s poprodajnimi storitvami in garancijami)
 • dostopnost izdelkov (vsak izdelek ali storitev, ki je v ponudbi na spletni strani naj bi bil dostopen v razumljivem roku)
 • pogoje dostave izdelka ali izvršitve storitve (način, kraj in rok dostave)
 • vse cene morajo biti jasno in nedvoumno določene in razvidno mora biti prikazano ali že vsebujejo davke in stroške prevoza
 • način plačila in dostave
 • časovno veljavnost ponudbe
 • rok, v katerem je še možno odstopiti od pogodbe in pogojih za odstop; poleg tega tudi o tem, če in koliko stane uporabnika vračilo izdelka
 • pojasnjen mora biti postopek ob pritožbi, vključno z vsemi kontaktnimi podatki

Ponudba izdelkov in cene

Cena v spletni trgovini dejanvunjak.si je enaka tako za člane kot za goste spletne trgovine. Prikazana cena ob izdelku je veljavna cena ob nakupu, prodajalec si pa pridržuje pravico, da kateri izmed izdelkov trenutno ni na zalogi. V tem primeru bo kupec o tem nemudoma obveščen ter od prodajalca prejel plačan znesek kupnine ter ostale pripadajoče stroške (npr. strošek dostave).

Postopek nakupa in sklenitve pogodbe

Izbira izdelka: V spletni trgovini dejanvunjak.si izberite izdelek in kliknite na povezavo »Dodaj v košarico«. Če želite nadaljevati s postopkom nakupa, kliknite gumb »Prikaži košarico« in sledite nadaljnjim navodilom.

Odstranitev izdelka iz nakupovalne košarice: Če želite iz nakupovalne košarice odstraniti določen izdelek, morate klikniti na ikono X v krogu, ki se nahaja  ob izdelku. Če želite v košarico dodati določen izdelek, se morate vrniti nazaj v spletno trgovino. Za nadaljevanje z zaključkom nakupa, kliknite gumb »Nakup«, ki se v oknu v katerem se nahajate. 

Nakupovalna košarica: Za dokončanje naročila morate izpolniti potrebna polja:

 • Osebni podatki (ime, priimek, e-poštni naslov, telefonska številka)
 • Naslov za dostavo in naslov za račun (če se razlikuje od dostavnega naslova)
 • Način in strošek dostave: na voljo je dostava s Pošto Slovenije.
 • Način plačila: izbirate lahko med plačilom po povzetju, plačilom po predračunu (bančno nakazilo) ali plačilom z bančno kartico.
 • Opis tehničnih postopkov sredstev za prepoznavanje in popravo napak pred oddajo naročila in pregled vsebine naročila:
  1. Vse podatke, ki ste jih oddali tekom oddaje naročila lahko preverite in popravite pred klikom na gumb
 • Potrditev naročila in zaključek: Po izboru načina plačila, se morate strinjati s splošnimi pogoji poslovanja in klikniti na gumb »Naročilo z obveznostjo plačila«.  Po oddanem naročilu se odpre nova stran s tekstom o uspešni oddaji naročila z vsemi podatki.

Postopek obveščanja o nakupu:

 • po oddaji naročila prejmete obvestilo po elektronski pošti, da smo naročilo sprejeli. S prejemom tega obvestila se šteje kupoprodajna pogodba za sklenjeno.
 • Vsak kupec po odpremi naročenih izdelkov na e-pošto prejme sledilno številko in povezavo preko katere lahko spremlja stanje pošiljke.
 • prodajalec vas lahko za preverjanje podatkov ali zagotavljanja točnosti dobave pokliče na vašo kontaktno številko, ki ste jo vnesli med postopkom nakupa.
 • Postopek nakupa za pravne osebe je popolnoma enak, le da pri vnosu osebnih podatkov vpišete še naziv podjetja in davčno številko.
 • Možnosti plačila so enake tako za fizične kot tudi za pravne osebe.

Naročilo in cene

Kupoprodajna pogodba med prodajalcem in uporabnikom je v spletni trgovini dejanvunjak.si sklenjena v trenutku, ko dejanvunjak.si pošlje prvo elektronsko sporočilo o potrditvi naročila. Kupoprodajno pogodbo sestavlja elektronsko sporočilo o potrditvi naročila in splošni pogoji, kot so veljali v trenutku oddaje naročila. Od tega trenutka so vse cene in drugi pogoji fiksni in veljajo tako za prodajalca kot tudi za uporabnika.

Prodajalec si prizadeva, da bi vam v spletni trgovini dejanvunjak.si prikazovali samo točne in verodostojne informacije. V primeru, da podatek o ceni ni pravilen, bo prodajalec uporabniku omogočil odstop od nakupa ali ponudil drugo zadovoljivo rešitev.

Kupoprodajna pogodba (t.i. prvo e-sporočilo o statusu naročila) in splošni pogoji, ki so veljali ob oddaji naročila so v elektronski obliki shranjeni na strežniku dejanvunjak.si in je uporabnikom na voljo na njihovo pisno zahtevo.

Način plačila

Spletna trgovina dejanvunjak.si omogoča naslednje načine plačila:

 • po predračunu na račun podjetja,
 • z gotovino ob prevzemu preko Pošte Slovenije,
 • z bančno kartico.

V primeru plačila po predračunu bo prodajalec uporabniku na e-naslov, naveden ob oddaji naročila, poslal predračun za kupnino in poštnino za naročilo (če je poštnina brezplačna, bo predračun le za kupnino). Ko bo predračun poravnan, bo naročilo poslano v nadaljnjo obdelavo in v najkrajšem možnem času odpremljeno uporabniku. Če predračun ne bo poravnan v roku, navedenem na predračunu, bo prodajalec to razumel kot preklic naročila, blago iz naročila pa bo vrnjeno v prodajo v spletno trgovino.

Dostava in prevzem

Dostava je možna samo na območju Republike Slovenije. Naš pogodbeni partner za dostavo pošiljk je Pošta Slovenije, vendar si prodajalec pridržuje pravico izbrati drugo dostavno službo, če bo s tem naročilo lahko izpolnil bolj učinkovito. V kolikor nimate veljavnega naslova v Republiki Sloveniji, morate za dostavo izbrati in posredovati drug naslov z območja Republike Slovenije. To storite tako, da ob oddaji naročila dodate drug naslov.

Strošek dostave za naročilo je 3,00€ + DDV ne glede na težo ali količino paketov. Dostava je lahko brezplačna tudi za določene izdelke, katere prodajalec sprotno lahko spreminja in objavlja. V kolikor je bilo naročilo oddano do 15. ure, kot način plačila pa je bil izbran katerikoli način z izjemo plačila po predračunu in je naročeno blago na zalogi v skladišču prodajalca, si bomo prizadevali, da naročene izdelke prejmete že naslednji dan.  Kljub navedenemu velja splošni dostavni rok 2-3 delovne dni.

Prodajalec ne prevzema odgovornosti v primeru zamude dostave. Vse spore in poizvedbe, ki izhajajo iz tega naslova mora uporabnik uveljavljati zoper izbranega ponudnika dostavnih storitev, katerega je uporabnik izbral pod možnostmi dostave. . V primeru, da uporabnika ob dostavi ni na naslovu, bo dostavljalec pustil obvestilo o dostavi in kontakt za dogovor o novem roku dostave.

V primeru izbranega načina plačila po predračunu roki iz prejšnjega odstavka pričnejo teči z dnem prejema plačila na transakcijski račun podjetja.

Če uporabnik pri prevzemu pošiljke opazi, da je pošiljka poškodovana, mora o tem na kraju obvestiti dostavljalca, kateri mora izpolniti zapisnik o poškodovani pošiljki.

Izdaja računa

Dejanvunjak.si ob dostavi ali osebnem prevzemu naročenih izdelkov uporabniku v paket priloži tudi račun v tiskani obliki. Na računu sta razčlenjena cena in vsi stroški v zvezi z nakupom.

Uporabnik je dolžan preveriti pravilnost podatkov pred oddajo naročila. Kasneje podanih ugovorov glede pravilnosti izdanih računov ne upoštevamo.

Kuponi ali promocijske kode

Promocijske kode izdaja prodajalec za lastno promoviranje določenih izdelkov, znamk ali storitev. Promocijske kode so lahko objavljene na družabnih omrežjih, kateri koli spletni strani prodajalca, poslani po elektronski pošti ali objavljeni v katerem koli drugem javnem mediju, letaku, prireditvi ipd…

Promocijska koda lahko vsebuje znesek ali odstotek popusta in je lahko uporabljena le enkratno za vsako naročilo. Promocijske kode so časovno omejene, veljavnost ponudbe pa je prodajalec dolžan objaviti ob objavi kode.

Vračila

Pri pogodbah, sklenjenih na daljavo, kjer ima uporabnik pravico, da odstopi od pogodbe, lahko v roku 14 dni podjetju na elektronski naslov info@dejanvunjak.si ali po kakšnem drugem komunikacijskem kanalu prodajalcu nedvoumno sporoči, da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog odločitve.

Blago morate vrniti prodajalcu nemudoma oziroma najkasneje v roku 14 dni po obvestilu o odstopu od pogodbe. Blago vrnete na naslov prodajalca. Edini strošek, ki vas bremeni pri odstopu od pogodbe, je neposredni strošek vračila blaga.

Izdelek morate vrniti nepoškodovan in v nespremenjeni količini. Uporabnik odgovarja za zmanjšanje vrednosti blaga, če je zmanjšanje vrednosti posledica ravnanja, ki ni nujno potrebno za ugotovitev narave, lastnosti in delovanja blaga.

Ob uveljavljanju pravice do odstopa mora uporabnik predložiti tudi kopijo računa in osebne podatke, v kolikor obstaja dvom glede upravičenosti do odstopa od pogodbe ter transakcijski račun, na katerega želi prejeti vrnjeno kupnino..

Vračilo vseh prejetih plačil bomo opravili v roku 14 dni od prejema vobvestila o odstopu, ob čemer si pridržujemo pravico do zadržanja vračila do do prevzema vrnjenih izdelkov ali dokler uporabnik ne predloži dokazila, da je izdelke poslal nazaj. Uporabnik ne more zahtevati povračila dodatnih stroškov, ki so nastali, če se je izrecno odločil za drugo vrsto pošiljke, kakor je cenovno najugodnejša standardna pošiljka, ki jo ponuja podjetje.

Uporabnik v zvezi z vračilom izdelkov skladno s tem poglavjem krije stroške vračila blaga.

Pri odstopu od pogodbe, kjer je bila koriščena promocijska koda oziroma darilni bon, se ta sredstva upoštevajo kot popust in se ne vračajo. Na vaš TRR se vrne le vplačani znesek, obenem pa prejmete tudi novo promocijsko kodo oziroma darilni bon z istimi pogoji.

Odgovornost za stvarne napake

Uporabnik lahko uveljavlja svoje pravice iz naslova stvarne napake, če o napaki obvesti prodajalca v roku dveh mesecev od dneva, ko je bila napaka odkrita. Uporabnik mora v obvestilu o napaki natančno opisati napako in prodajalcu omogočiti, da stvar pregleda.

Prodajalec ne odgovarja za stvarne napake na blagu, ki se pokažejo po tem, ko mineta dve leti, odkar je bila stvar izročena. Šteje se, da je napaka na stvari obstajala že v času izročitve, če se pojavi v roku 6 mesecev od izročitve.

Uporabnik, ki je pravilno obvestil prodajalca o napaki, ima pravico od prodajalca zahtevati, da:

 • odpravi napako na blagu ali vrne del plačanega zneska v sorazmerju z napako ali
 • blago z napako zamenja z novim brezhibnim ali
 • vrne plačani znesek.

Kdaj je napaka stvarna:

 • kadar izdelek nima lastnosti, ki so potrebne za njegovo normalno uporabo ali za promet
 • kadar izdelek nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno dogovorjene ali predpisane
 • kadar je prodajalec izročil izdelek, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model prikazan le zaradi obvestila

Kako se preverja primernost izdelka?

Primernost izdelka za normalno rabo se presoja glede na običajno blago enake vrste in ob upoštevanju kakršnihkoli prodajalčevih izjav o značilnostih blaga, ki jih je dal prodajalec ali proizvajalec zlasti z oglaševanjem, predstavitvijo izdelka ali navedbami na blagu samem.

Odgovornost za škodo

Dejanvunjak.si si prizadeva, da v promet daje samo izdelke z visokimi standardi kakovosti in varnosti. V kolikor iz katerega prodanega izdelka izvira škoda, lahko uporabnika zahteva povračilo škode skladno z določbami Zakona o varstvu potrošnikov. Če proizvajalca ali uvoznika ni mogoče ugotoviti, lahko oškodovanec od prodajalca pridobi podatke o tem o tem, kdo je proizvajalec oziroma uvoznik, ali katera oseba mu je izdelek dobavila.

 

Varnost

Dejanvunjak.si uporablja ustrezna tehnološka in organizacijska sredstva za zaščito prenosa in shranjevanja osebnih podatkov ter plačil. Dejanvunjak.si v te namene uporablja 256 bitni SSL certifikat, izdan iz strani pooblaščene organizacije.

Varovanje osebnih podatkov

Dejanvunjak.si se zavezuje k trajnemu varovanju vseh osebnih podatkov uporabnika v skladu z Uredbo (EU) 2016/679 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 27. aprila 2016 in ZVOP-1. Več podrobnosti o varovanju vaših osebnih podatkov lahko najdete tukaj.

Vse podrobne informacije o obdelavi osebnih podatkov najdete v poglavju »Varovanje osebnih podatkov«. Uporabnik se mora zavedati, da je dolžan spletnemu trgovcu posredovati svoje osebne podatke v pravilni in resnični obliki, prav tako je dolžan spletnega trgovca obvestiti o spremembi svojih podatkov. Uporabnik s sprejetjem teh pogojev potrjuje, da so osebni podatki, ki jih je navedel, pravilni in resnični.

Komunikacija

Dejanvunjak.si bo z uporabnikom stopil v stik preko sredstev komunikacije na daljavo le, če temu uporabnik izrecno ne nasprotuje, in v skladu z določili ZEKom-1.

Oglasna elektronska sporočila bodo vsebovala:

 • jasno in nedvoumno bodo označena kot oglasna sporočila,
 • pošiljatelj bo jasno razviden,
 • različne akcije, promocije in druge tržne tehnike, bodo označene kot takšne.

Prav tako bodo jasno določeni pogoji udeležbe v njih: način odjave od prejemanja oglasnih sporočil in želja uporabnika, da ne želi sprejemati oglasnih sporočil, bo izrecno upoštevana.

Pravno obvestilo

Spletna trgovina dejanvunjak.si in vsi podatki na njej, slike izdelkov, grafični in video elementi na spletni strani so zaščiteni in jih ni dovoljeno reproducirati ali uporabljati brez predhodnega pisnega dovoljenja.

Omejitev odgovornosti

Dejanvunjak.si se po svojih najboljših močeh trudi zagotoviti ažurnost in pravilnost podatkov, ki so objavljeni na spletni trgovini. Kljub temu se lahko lastnosti izdelkov, rok dobave ali cena spremenijo tako hitro, da dejanvunjak.si ne uspe popraviti podatkov na spletni trgovini. V takem primeru bo prodajalec uporabnika obvestil o spremembah in mu omogočil odstop od pogodbe ali zamenjavo naročenega izdelka.

Dejanvunjak.si ne odgovarja za vsebino mnenj o izdelkih, ki jih napišejo obiskovalci. Mnenja in komentarji so pred objavo pregledani in takšni, ki vsebujejo očitne neresnice, so neprimerni, zavajujoči ali žaljivi, tudi izbrisani. Dejanvunjak.si ne odgovarja za informacije v mnenjih in se omejuje od kakršnekoli odgovornosti, ki izvira iz podanih informacij v mnenjih in komentarjih.

Dejanvunjak.si si pridržuje pravico odstopa od pogodbe,  če se ugotovi očitna napaka (46. člen OZ). Kot očitna napaka se šteje napaka v bistvenih lastnostih izdelka in vse zmote, ki se po običajih v trgovini ali po namenu strank štejejo za odločilne ter jih prodajalec v primeru vrednosti ne bi potrdil oziroma sklenil pogodbe. To vključuje tudi očitne napake v ceni.

S sprejemom teh splošnih pogojev se strinjate z izključitvijo odgovornosti gtocke.si za škodo povzročeno iz lahke malomarnosti in ki nastane iz naslova obiska ali sklepanja pogodb ali drugih interakcij ali odnosov, ki nastanejo ali se izvajajo preko spletnega mesta dejanvunjak.si.

Pritožbe in spori

Dejanvunjak.si spoštuje veljavno zakonodajo o varstvu potrošnikov in se po vseh močeh trudi izpolnjevati svojo dolžnost zagotavljanja učinkovitega sistema obravnave pritožb.

V primeru težav se uporabnik s prodajalcem lahko poveže telefonsko na telefonsko številko +386 (0)40 819 384 ali po elektronski pošti na info@dejanvunjak.si. Pritožba se odda preko e-poštnega naslova info@dejanvunjak.si. Postopek pritožbe je zaupen.

Dejanvunjak.si se zaveda, da je bistvena značilnost potrošniških sporov nesorazmernost med ekonomsko vrednostjo zahtevka in potrebnim časom ter stroški, ki nastanejo zaradi reševanja spora, kar je tudi glavna ovira, da potrošnik ne sproži spora pred sodiščem. Zato si dejanvunjak.si prizadeva po svojih najboljših močeh, da se morebitni spori rešijo sporazumno.

Izvensodno reševanje potrošniških sporov

Skladno z zakonskimi normativi prodajalec ne priznava nikakršnega izvajalca izvensodnega reševanja potrošniških sporov kot pristojnega za reševanje potrošniškega spora, ki bi ga potrošnik lahko sprožil v skladu z Zakonom o izvensodnem reševanju potrošniških sporov.

Dejanvunjak.si kot ponudnik blaga in storitev omogoča spletno trgovino na območju RS, na svoji spletni strani objavlja elektronsko povezavo na platformo za spletno reševanje potrošniških sporov (SRPS). Platforma je na voljo TUKAJ.

Navedena ureditev izhaja iz Zakona o izvensodnem reševanju potrošniških sporov, Uredbe (EU) št. 524/2013 Evropskega parlamenta in Sveta o spletnem reševanju potrošniških sporov ter spremembi Uredbe (ES) št. 2016/2004 in Direktive 2019/22/ES.

Kliknite tukaj za prenos teh splošnih pogojev poslovanja.

Mandarina d.o.o., Šmarje Sap, 12. 7. 2021