Biografija

O DEJANU-BIO

Dejanu Vunjaku, ki je bil rojen leta 1993 na Ptuju, je bila glasba tako rekoč položena v zibelko.

Rodil se je namreč na dan in v času, ko je njegov oče, legendarni glasbenik, Branko Jovanovič Vunjak – BRENDI, s svojo, takrat najpopularnejšo zabavno pop glasbeno skupino v Sloveniji Don Juan prepeval in igral množicam zabave željnih Slovencev v Prekmurju.

Tudi mamina družina Žibrat je bila že od nekdaj glasbeno zelo dejavna.

Dejan je bil tako od malih nog obkrožen s samimi priznanimi glasbeniki.

Že kot trileten fantič je bil najbolj vesel, če je odšel z mamo Danico in sestro Tino na kakšen očetov popoldanski glasbeni nastop. Vedel je namreč, da ga bo le-ta poklical na prireditveni oder, kjer bo smel z njim zapeti hudomušno in navihano skladbo Najlepše so kelnarce.

 

Prvi voklani studijski posnetek je Dejan naredil v studiu RTV Slovenija leta 2000, ko je zapel avizo oziroma naslovno skladbo pesem za otroško in mladinsko igrano TV serijo Pepi vse ve (režija Tugo Štiglic, scenarij Jelka Ribarič). Serija je bila leta 2003 nominirana za Stopovega viktorja 2002. V seriji je Dejan odigral vlogo MIHCA, radovednega nečaka strica Pepija, katerega lik je odigral odličen igralec Janez Škof.

V navedenih serijah se je Dejan osebno spoznal z različnimi umetniškimi poklici in slovenskimi velikani igralstva (Jernej Šugman), pesništva (Tone Pavček), slikarstva (Zmago Modic), fotografije (Arne Hodalič), opere (Branko Robinščak),stripa (Miki Muster), glasbe (Eva Hren), kiparstva (Dragica Čadež), arhitekture (Janez Suhodolc), plesa (Matjaž Farič) in proze (Primož Suhodolčan).

To pa ni bila edina Dejanova igralska vloga in izkušnja. Ker je Dejan s svojo igro, prisrčnostjo in spontanostjo navdušil tako ustvarjalce serije kot tudi gledalce le-te, so mu na TV Slovenija leta 2004 zaupali še vlogo in sodelovanje na Podelitvi ježkovih nagrad, ki se je v živo odvijala v SNG Maribor. Prireditev je vodila Miša Molk, v skeču na scenarij Dese Muck je Dejan odigral vlogo otroka Tončkaskupaj s samimi odličnimi igralci: Juretom Ivanušičem, Mirjam Korbar, Natašo Tič Raljan (slednja je bila tudi prejemnica Ježkove nagrade).

Na omenjeni prireditvi je Dejana pobliže spoznal odličen šansonjer in igralec Jure Ivanušič ter ga povabil k sodelovanju in snemanju TV-oddaje oziroma igranega kviza Lepo je biti Mozart (produkcija TV Slovenija). V glasbeno-razvedrilni oddaji je Dejan odigral vlogo Beethovnovega nečaka Karla.

Dejana so snemanja tako navdušila, da se je leta 2005 udeležil avdicije za mladinski film Temna stran lune (režija F. Arka, Produkcija TV Slovenija). Med 150 kandidati je bil izbran za vlogo osnovnošolca BORA, enega izmed štirih prijateljev glavnega igralca. V vlogi učiteljice se je tokrat spoznal z igralko Pio Zemljič.

Tudi leta 2008 je na avdiciji TV Slovenija dobil eno izmen stranskih vlog v mladinskem filmu Distorzija, ki govori o najstniški problematiki.

Najlepšo, najbolj zanimivo izkušnjo in v celoti zgodbo zase, je Dejan doživel 7. decembra 2008, ko je nastopil na velikem odru, do zadnjega kotička razprodane hale Tivoli, v spektakularnem muzikalu Briljantina (muzikal je režirala svetovno priznana plesna pedagoginja in koreografinja Mojca Horvat).V muzikalu je Dejan neizmerno užival in tako zablestel v vlogi najmlajšega v fantovski druščini, razposajenega in radovednega SONNIYA. V čast in veselje mu je bilo, da je v omenjeni predstavi zaplesal, zaigral in zapel skupaj s svojo starejšo sestro TINO (v vlogi Marty) ter svojim legendarnim očetom Branetom – BRENDIJEM (v vlogi Vinniya Fontaneja).

Dejan je glasbeno znanje začel pridobivati že v mali šoli, ko je starše prosil, naj ga vpišejo v glasbeno šolo, kamor je hodila že njegova starejša sestra Tina k uram klavirja in violine. Želel je igrati na bobne in ostala tolkala. V GŠ Grosuplje je končal nižjo glasbeno šolo na tolkalih (pri prof. in akademiku Franciju Kreuhu). Poleg se je še štiri leta učil kitaro (pri prof. Barbari Doblekar).V tistem času je bil tudi član pihalnega orkestra GŠ Grosuplje. Pod taktirko in vodstvom akademika Boštjana Dimnika je orkester pripravljal velike koncerte v ljubljanski Filharmoniji, med drugim izvajal filmsko glasbo (Levji kralj, Pirati s Karibov …) ter spremljal številne znane operne in pop izvajalce. Orkester je nastopal tudina jubilejnem koncertu skupine Katrinas z Rokom Golobom, ki ga je posnela RTV Slovenija. Prav v tem orkestru si je Dejan pridobil največ izkušenj, rutine in široko glasbeno znanje.

Dejana je nato glasbena pot vodila na Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani, ki ga je leta 2012 uspešno zaključil. Z odlično opravljenimi sprejemnimi izpiti in maturo je imel tako podlago ter možnost za vpis na AKADEMIJO ZA GLASBO Univerze v Ljubljani, smer tolkala. Upa, da bo študij, za katerega se je odločil, uspešno zaključil in tako postal akademski glasbenik ter profesor tolkal.

Kot srednješolec je bil Dejan med letoma 2009in 2010 tudi eden izmed članov glasbene zasedbe BALKAN BOYS. Njen ustanovitelj in vodja je bil Dejanov sošolec, mlad trobentar Rok Nemanič. Skupina je štela sedem članov: dva tolkalca, harmonikarja in štiri pihalce. Preigravali so etno/folk balkanske tuje in lastne avtorske skladbe. Skupina se je leta 2010 odlično predstavila v TV oddaji SLOVENIJA IMA TALENT.

Fantje so s svojo odličnostjo, profesionalnostjo, celostno vizualno podobo in pojavo, temperamentnim nastopom ter zvrstjo glasbe navdušili tudi Dejanovega očeta Brendija. Le-ta jim je s finančno podporo omogočil uresničitev njihovih mladostniških sanj, to je priti do prvega studijskega posnetka, singla z naslovom From Zabledam.

Dejan je že od malega sanjal in imel željo nekoč zaigrati tudi v ansamblu svojega popularnega očeta.Ta želja se mu je uresničila, ko je Dejan dopolnil osemnajst let. Oče Brane – Brendi ga je namreč povabil za bobnarja v svoj spremljevalni ansambel ZA HEC IN VESELJE. Prvi krstni nastop zasedbo je Dejan odigral prav na staro leto 2010. Z očetom je v letu 2011 odigral še nekaj večjih nastopov na njegovih jubilejnih koncertov, na žalost pa Dejanovo veselje ni trajalo dolgo. Kruta usoda mu je vzela ljubega očeta, najboljšega prijatelja, učitelja in glasbenega idola ter legendo – Brendija. Tudi tokrat je naključje hotelo, da je bil njegov oče na nastopu (tako kot ob Dejanovem rojstvu), ko mu je za vedno zastalo veliko, z moralnimi vrednotami prežeto ter dobrovoljno srce.

Dejanovo življenje je tako čez noč postavilo na preizkušnjo. Ob izgubi stebra družine in vsega spoštovanja vrednega človeka ter idola začne v vseh pogledih človek, še posebej mlad, na pomen in ceno življenja gledati drugače. Brezkompromisno soočenje z minljivostjo da življenju večjo težo, namesto let postanejo pomembni trenutki v njih.

Tako je napočil trenutek, ko je Dejan na povabilo Jožeta Potrebuješa v novoletni TV oddaji Na Zdravje, (v spomin in čast očetu) zapel v duetu z Domnom Kumrom pesem Ona sanja Pariz. Gledalci in poslušalci oddaje niso mogli verjeti, da Dejan tako s svojo pojavo, nastopom ter glasom spominja na očeta. Dejanov in Domnov nastop je bil zato na različnih internetnih portalih največkrat klikan oziroma gledan v prvih nekaj mesecih po novem letu 2012.

Od tega nastopa naprej se začenja tudi Dejanova samostojna glasbena pot, s katero želi v prihodnosti negovati in ohranjati očetovo avtorsko ter glasbeno zapuščino. V ta namen je ustanovil glasbeno spremljevalno skupino z imenom DEJAN VUNJAK in BRENDIJEVE BARABE. Poleg Dejana, ki je glavni vokalist in kitarist, so v glasbeni zasedbi še: klaviaturist ter spremljevalni vokalist Dušan Zore in basist Jaka Okorn, s katerima je igral že v Brendijevi zasedbi. Ansamblu sta se na novo pridružila še harmonikar in spremljevalni vokalist Nejc Kastelic ter bobnar Tilen Zakrajšek. Svojim glasbenim prijateljem v skupini povsem zaupa in se nanje zanese, saj so zanj edini, s katerimi si upa stopiti na oder, vedoč, da bo lahko užival in obenem pripravil odlično zabavo za vse zabave željne Slovence.